Yhden lapsen politiikka

Kiinassa otettiin käyttöön vuonna 1979 yhden lapsen politiikka, sillä pelättiin väestön kasvavan liian nopeasti. Jokainen perhe sai kasvattaa vain yhtä lasta. Jos sai toisen, se vietiin lastenjättöpaikkaan ja jätettiin sinne. Maaseudulla asuvilla perheillä oli kuitenkin poikkeus: jos he saivat ensimmäiseksi lapsekseen tytön, he saivat vielä yrittää poikaa ja pitää molemmat lapset, koska silloin saataisiin vain lisää apua maaseudun töihin. Monia muitakin poikkeuksia oli, ja tämän saattoi kiertää mm. maksamalla sakkoja.
Yhden lapsen politiikka poistettiin käytöstä vuonna 2015, koska työikäinen väestö pieneni. Nykyään perhe saa hankkia kaksi lasta. Yhden lapsen politiikka jätti kansaan suuren vaikutuksen. Nykyään tyttölapsensa hylänneet vanhemmat etsivät lapsiaan netistä.

Yhden lapsen politiikka vaikutti suuresti voimassaoloaikansa aikana syntyneisiin lapsiin.

Vaikutuksia: Lapset kasvoivat ilman sisaruksia, ja sosiaaliset taidot olivat siksi heikot. Kaikki ajattelivat vain omaa etuaan, ja lapsi kohteli vieraita ihmisiä usein välinpitämättömästi. Vanhemmat antoivat lapselleen kaiken minkä lapsi halusi ja heidän oli suostuttava kaikkeen mitä lapsi vaati. Ainoalla lapsella oli kovat paineet onnistua opiskeluissa, sillä vanhemmat halusivat lapselleen hyvän ammatin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perustiedot