Ruokakulttuuri

KIINAN RUOKAKULTTUURI






Kiinalainen ruokakulttuuri on yksi maailman vanhimmista ruokakulttuureista, se on tunnettu ympäri maailmaa ja levinny myös länsimaihin. Se on muodostunut Kiinan eri osissa ja sen takia kiinalainen keittiö on jakautunut neljää eri osaan;  pekingiläiseen eli pohjoiskiinalaiseen keittiöön, shanghailaiseen eli itäkiinalaiseen keittiöön, katonilaiseen eli eteläkiinalaiseen keittiöön sekä sichuanilaiseen eli länsikiinalaiseen keittiöön.

Kyseisten keittiöiden nimitykset tulevat alueen keskeisimpien kaupunkien tai maakuntien mukaan.
Pekingiläisessä keittiössä keskitytään vehnään ja grillattuun lihaan, kuten lampaaseen tai siipikarjaan.
Shangailainen keittiö tekee makeampia ruokia, kuin muut suuntaukset.
Katonilaisessa keittiössä käytetän paljon riisiä, kirkasta kastiketta ja eläinproteiiniä. Eteläkiinalainen keittiö on suuntauksista kuuluisin. Ulkomaitten kiinalaiset ravintolat ovat usein lähimpänä tätä tyyliä, mutta pohjoiskiinalaistakin ruokaa löytyy melko paljon.
Sichuanilainen keittiö käyttää paljon mausteita ja tofua.

Kiinalaisessa keittiössä käytetään paljon riisiä, mutta monilla alueilla kuitenkin yleisin vehnäpohjainen tuote on nuudeli. Kiinalaiset ateriat koostuvat tyypillisesti kahdesta osasta; hiilhihydraattipitoisesta pääruoasta, kuteen riisistä tai nuudeleista sekä lisukkeesta, joka sisältää yleensä kasviksia, nautaa tai kalaa. Aterian kaksi osaa syödään eri astioista, lisukkeet jaetaan kaikkien ruokailijoitten kesken.
Kiinalaisessa ruokailussa ei käytetä länsimaalaisille perinteisiä haarukoita tai veitsiä, koska niitten aatellaan näyttävän liikaa aseilta. Sen sijaan kiinalaiset käyttävät syömäpuikkoja ja keittoa syödessä lusikoita. Syömäpuikkojen käytön takia ruoka pilkotaankin usein pieniksi paloiksi, paitsi kala, jota usein tarjotaan kokonaisena, mistä sitten otetaan puikoilla pieniä paloja. Ateriat on kiinalaisille tärkeät sosiaaliset hetket perheen tai ystävien kesken.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perustiedot